Derde zondag van de Veertigdagentijd

Kwaad, zonde, maakt een mens minder mooi, vertroebeld het beeld van God, want dat zijn we toch: beeld van God. God nodigt ons uit om de tempel die we zijn mooi en zuiver te houden, want dat voert een mens tot echt en diep geluk.

Bemoediging en inspiratie op de derde zondag van de veertigdagentijd

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/) willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij weer op fysieke afstand van elkaar zijn.

U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar. 

pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54

Een goede zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie
(Johannes 2, 13-22)
Kort voor Pesach, het Joodse paasfeest, reisde Jezus naar Jeruzalem. Daar trof hij op het tempelplein de handelaars in runderen, schapen en duiven aan, en de geldwisselaars die daar altijd zaten. Hij maakte een zweep van touw en joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver en riep tegen de duivenverkopers: ‘Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’
Zijn leerlingen dachten aan wat er geschreven staat: ‘De hartstocht voor uw huis zal mij verteren.’ Maar de Joden vroegen: ‘Met welk teken kunt u bewijzen dat u dit mag doen?’ Jezus antwoordde hun: ‘Breek deze tempel maar af, en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen.’ ‘Zesenveertig jaar heeft de bouw van deze tempel geduurd, ‘zeiden de Joden, ‘en u wilt hem in drie dagen weer opbouwen?’
Maar hij sprak over de tempel van zijn lichaam. Na zijn opstanding uit de dood herinnerden zijn leerlingen zich dat hij dit gezegd had, en zij geloofden de Schrift en alles wat Jezus gezegd had.

Overweging
Jezus treedt op tegen hen die de tempel in Jeruzalem tot een markthal maken. Hij is kwaad hierom, ja woedend. Hij drijft ze de tempel uit met een zweep van touw. De tempel van God verdient het om met respect benaderd te worden.

Jezus noemt zijn eigen lichaam ook een tempel van God, een tempel die hij na verwoesting na drie dagen weer zal opbouwen. Iedere mens is een tempel van God. Daarom dat Jezus optreedt wanneer mensen die tempel zonder respect behandelen, een mens zonder respect behandelen. Jezus leert ons dat de ware godsdienst altijd een dienst is van de bevrijding van de mens. Hij reageert tegen een godsdienst die verstard is tot een instituut, tot wetten en gewoonten, waarin niet alleen de mens maar ook God gevangen wordt. Wij mogen God niet opsluiten in een kerkgebouw of binnen de kaders van een strakke, zielloze liturgie.

Breek die tempel maar af, als wij ’s zondags liturgie vieren en ’s maandags geen euro over hebben voor broederlijke en zusterlijk delen. Breek die tempel maar af, als je het huis van God bezoekt, maar geen vreemdeling in je huis binnenlaat. Breek die tempel maar af, waar je het Onze Vader bidt, maar je naaste niet wil vergeven… waar je het Brood breekt met andere vromen, maar het niet wil delen met de armsten van de wereld. Als dat zo is, zegt Jezus, walg ik van je wierook, ik wil je gezangen niet horen zolang je me alleen eert met de lippen, maar in je hart ver van Mij bent.

Als kerk willen we ons niet beperken tot alleen maar liturgie vieren. Toch past het ook ons om ons steeds hierop weer te bezinnen als parochiegemeenschap en als individu. Doen we ook wat we vieren? Deze vastentijd vraagt dus van ons ook een tempelreiniging. Ons hart en heel de christelijke gemeenschap moeten wij reinigen van hebzucht, eerzucht en heerszucht. Wij mogen de belichaming worden van Gods aanwezigheid in deze wereld door ons in te zetten voor de armen, de zwakken en de verdrukten.

Dan wordt heel de wereld een levende tempel van de Allerhoogste. Tien geboden, sacrament van vergeving, onderzoeken van het eigen geweten, zien of je nog op de goede weg bent, dit alles mag ons helpen om het beeld van God, de mens in al zijn waardigheid, steeds met eerbied en respect te benaderen en te behandelen. Dat is ware eredienst. Moge deze veertigdagentijd ons daar bij helpen.
pastoor Wim van den Berg

Gebed van de dag
Gij, Enige, die onze God wilt zijn:
in U vindt alle goedheid haar oorsprong.
Laat uw Woord de kracht zijn die ons vrijmaakt
om elkaar van harte recht te doen
omwille van Jezus, uw Zoon,
die uw Naam geheiligd heeft
en ons voorgaat in wat leven is,
in deze veertig dagen en heel ons leven.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Collecten en Voedselbank
Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Vastenactie
Zoals vermeld in onze Nieuwsbrief zijn de uitgangscollecten in de Veertigdagentijd bestemd voor de Filipijnse priesterstudent Reynan Ochida. U kunt u gaven overmaken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘Vastenactie IFI’.

Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

Dank voor al uw gaven!