Novadag in Eindhoven

De inloop op 4 november was vanaf 10.00 uur. Tijdens het welkomstwoord genoten we van de koffie en thee. Het programma werd doorgenomen en diverse groeten gedeeld, als tegenprestatie zouden we enige kaarten laten rondgaan om te tekenen en versturen, de collecte was voor broeder John die in de UK een opvanghuis draaiend houd voor vluchtelingen. 

Ad hoc gaf Rina Homan uitleg over de door haar gemaakte Iconen die toevallig aanwezig waren. Daarna ging Leonie van Straaten, assisterend pastoor van Eindhoven, met ons Bibliodrama doen, zij vertelde hierover en we gingen naar de kerkruimte. Als introductie vertelde zij een verhaal over het lichaam. Daarna liep iedereen rond en ging staan op een denkbeeldige plek van het lichaam. Daarna mocht je vertellen waarom je daar ging staan. Leonie gaf nog enige uitleg op vragen van de deelnemers. 

Dit werd gevolgd door een inleiding van pastoor Wim van den Berg van de parochie Eindhoven over de kerkruimte, de geschiedenis en over het functioneren van de parochie. We sloten de morgen af met het middaggebed in de modern ingerichte kerkruimte. Daarna genoten we van de geserveerde soep en van ons zelf meegenomen lunch, terwijl we gezellig druk waren met het hernieuwen en verstevigen van onze contacten. 

Na de lunch, kon je kiezen tussen een binnen- of een buitenactiviteit. Door pastoor Wim van den Berg werd een rondleiding gegeven door het kerkgebouw en met assisterend pastoor Leonie van Straaten kon je een wandeling door de wijk maken. Ondanks de regen was er toch een mooi aantal mensen die een frisse neus wilde halen. Aan de overkant van de straat is van een oude volksbuurt een moderne wijk gemaakt met oosterse invloeden en mediterrane kleuren. 

Na de samensmelting van de groepjes volgde een interessante uitleg van Leonie van Straaten over de  oecumenische Gemeenschap de Hooge Berkt in Bergeijk. Zij woont zelf in deze gemeenschap.  Ze vertelde over het ontstaan en dat de ligging van de gebouwen gelegen is tussen huizen van mensen die wel en niet tot deze gemeenschap behoren. De leden hebben allemaal een inbreng/taak in het geheel.  Er zijn in de geschiedenis van deze geloofsgemeenschap steeds uitdagingen geweest en die zullen er blijven. De gemeenschap biedt retraites aan en een plaats en rust voor mensen die “zoekende” zijn. Leonie combineert haar leven/taken binnen de Hooge Berkt met haar taken binnen de oud-katholieke kerk  in Eindhoven en de taken in de landelijke oud-katholieke kerk. 

De tijd vloog om, na nog een kopje koffie of thee ging iedereen tevreden weer huiswaarts. 

Annelies Vialle en Ria Coppens