Inspiratiebericht voor zondag 25 juli

Beste leden, gastleden en belangstellenden,

Ieder zondag vieren we in onze kerk. Dat doen we met een Eucharistieviering of met een Dienst van Schrift en Gebed. Iedere zondag? Nee, als de vierde zondag een zogenaamde ‘groene zondag’ is, dan is er geen dienst in onze kerk. Nu komt dat niet zo vaak voor in een jaar, want in de advent, de kerstijd, de veertigdagentijd en de paastijd vieren we ook op de vierde zondag.

Om toch wat inspiratie mee te geven, net zo als we dat gedaan hebben in de afgelopen maanden toen er geen vieringen in onze kerk konden zijn als gevolg van de coronacrisis, zullen we in de aanloop naar een ‘groene vierde zondag’ een bericht rondsturen via email.

Wij hopen dat u op deze manier (en wellicht viert u op zo’n zondag online mee met de viering in de kathedraal) iets van de zondag kunt vieren.

Een goede en gezegende zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Feestdag van de h. apostel Jacobus
Evangelie: Matteüs 20, 20-28

20Daarop kwam de moeder van de zonen van Zebedeüs met haar zonen naar hem toe. Ze viel voor hem neer om hem een gunst te vragen. 21Hij vroeg haar: ‘Wat wilt u?’ Ze antwoordde: ‘Beloof me dat deze twee zonen van mij in uw koninkrijk naast u mogen zitten, de een rechts van u en de ander links.’ 22Maar Jezus zei hun: ‘Jullie weten niet wat je vraagt. Kunnen jullie de beker drinken die ik zal moeten drinken?’ ‘Ja, dat kunnen wij,’ antwoordden ze. 23Toen zei hij: ‘Uit mijn beker zullen jullie inderdaad drinken, maar wie er rechts en links van mij zullen zitten kan ik niet bepalen, die plaatsen behoren toe aan hen voor wie mijn Vader ze heeft bestemd.’ 24Toen de andere leerlingen hiervan hoorden, werden ze woedend op de twee broers. 25Jezus riep hen bij zich en zei: ‘Jullie weten dat heersers hun volken onderdrukken en dat leiders hun macht misbruiken. 26Zo zal het bij jullie niet mogen gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, 27en wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn – 28 zoals de Mensenzoon niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.’

Overweging
Welke moeder wil niet het beste voor haar zonen? Het is zó menselijk en invoelbaar, dat de toekomst van Jacobus en Johannes hun moeder ter harte gaat: ze wil het onderste uit de kan. Een soort levensverzekering voor het leven na de dood. Die twee zonen van Zebedeüs hebben hun eigen beroep als visser opgegeven, hun inkomen ondergeschikt gemaakt aan het werk voor het Koninkrijk. Ze hebben zich volledig aan Jezus overgeleverd. Dan is het toch niet zo gek dat Maria Salom´, de moeder, daar iets voor terug vraagt? Dichtbij Jezus in het Koninkrijk zal het hen goed gaan, daar gelooft zij in.

Maar geloven in Jezus, is nu precies iets anders dan een levensverzekering waarbij je weet waar je aan toe bent. Geloven in Jezus is jezelf toevertrouwen aan de Vader, zoals Jezus dat zelf gedaan heeft. Geen garanties op geluk, eerder garantie op gedonder. Want dat is er onmiddellijk: de andere leerlingen zijn woedend. Arme Jacobus en Johannes, die samen met Petrus als belangrijkste leerlingen van Jezus worden gezien. Zij krijgen de volle laag, en dit gedonder is aanleiding voor extra onderricht van Jezus. Jullie weten toch wel, hoe wereldse leiders hun macht misbruiken? Zo mag het onder jullie niet zijn: oefen de eenvoud van hart, wees dienstbaar.

Voor ons kan dit verhaal werken als een spiegel: wat verlangen wij (misschien geheel onbewust) terug voor onze inzet in de wereld, in de kerk? Misschien geen plaats in het Koninkrijk, maar misschien wel erkenning, aandacht, gezien worden.
Het feest van de apostel Jacobus is voor mij en misschien ook voor u een goede aanleiding om eens stil te staan bij onze onbewuste verlangens om iets te verdienen voor wat we doen. Stilstaan, of een stiltewandeling maken: de heilige Jacobus is immers de schutspatroon van de talloze pelgrims, die zich onderweg naar Santiago bezinnen op hun leven.
Wij hoeven niet zo ver te gaan, we mogen ons wandelend in het dagelijks toevertrouwen aan de Vader, in het spoor van Jezus, onze voorganger. Jacobus zal wel over ons waken!

Assisterend pastoor Leonie van Straaten

Gebed van de dag
Genadige God,
nu wij uw apostel Jakobus gedenken,
die in zijn martelaarschap
de naam van Christus verheerlijkt heeft,
bidden wij U:
laat uw kerk worden gesterkt door zijn getuigenis en altijd uw bescherming ondervinden.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest leeft en leven geeft in de eeuwen der eeuwen.