Palmzondag – Begin van de Goede Week

Zie je het al voor je: hoogdag voor een bedevaartsoord. De stad stroomt vol. Het feest van Israëls bevrijding, het paasfeest, was immers op handen. Je kunt over de hoofden lopen. Veiligheid voorzien: overal agenten, gewapende soldaten.

Bemoediging en inspiratie op Palmzondag

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/) willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij nog steeds op fysieke afstand van elkaar zijn.

U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar. 

pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54

Een goede Palmzondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie
(Marcus 11, 1-11)
Toen Jezus en zijn discipelen Jeruzalem naderden en in de buurt waren van Betfage en Betanië bij de Olijfberg, stuurde hij twee van zijn leerlingen vooruit. Hij zei tegen hen: ‘Ga naar het dorp dat daar ligt. Zodra jullie er binnenkomen, zul je daar een ezelsveulen vastgebonden zien staan, dat nog nooit door iemand bereden is; maak het los en breng het hier. En als iemand jullie vraagt waarom jullie dat doen, zeg dan: “De Heer heeft het nodig, hij zal het meteen weer terugsturen.”’
Ze gingen op weg en vonden een veulen dat buiten op straat bij een deur was vastgebonden en ze maakten het los. Er stonden een paar mensen die vroegen: ‘Waarom maken jullie dat veulen los?’ Ze zeiden wat Jezus hun had opgedragen te zeggen en de mensen lieten hen begaan.
Ze brachten het veulen naar Jezus en legden hun mantels op het dier en hij ging erop zitten. Velen spreidden hun mantels uit op de weg, anderen spreidden takken met bladeren uit, die ze in het veld afhakten. Allen die voor hem uit liepen of achter hem aan kwamen, riepen luidkeels: ‘Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer. Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David. Hosanna in de hemel!’
Hij trok Jeruzalem in en ging naar de tempel. Nadat hij alles in ogenschouw had genomen, ging hij – want het was al laat geworden – met de twaalf terug naar Betanië.

Overweging
Zie je het al voor je: hoogdag voor een bedevaartsoord. De stad stroomt vol. Het feest van Israëls bevrijding, het paasfeest, was immers op handen. Je kunt over de hoofden lopen. Veiligheid voorzien: overal agenten, gewapende soldaten. Protestacties kun je best voorkomen bij zulke dagen. Wil je een overnachting boeken, dan ben je aangewezen op een naburig dorp, buiten de stadsmuren; kan ook veiliger zijn: eenmaal de poorten gesloten kun je niet meer ontsnappen, ben je een vogel voor de kat!

Ook dit jaar maakte de stad zich klaar voor het jaarlijks bevrijdingsfeest, Pesach. En ook Jezus gaat op pelgrimstocht, naar de heilige stad Jeruzalem, een week lang… de laatste week van zijn bestaan. En telkens gaat hij overnachten in Bethanië wat letterlijk betekent ‘huis van de armen’. Daar vond hij plaats, daar was het ’s nachts veilig. Toen Hij in de heilige stad kwam, nam hij alles in ogenschouw.

Het was geen triomfantelijke intocht van een bevrijdingsvorst zoals wij het ons euforisch voorstellen. Neen, zo was het niet, het was aan hem niet besteed. Wel even in Betfage, het dorpje tussen Bethanië en de stad, ook nog zo een dorpje net buiten de muren.
Daar gebeurde het: gezeten op een veulen. Een vorst mocht zich het eerst geborene toe-eigenen, en Hij koos voor een ezelsveulen, zoals ook gebruikelijk bij rabbijnen, en niet voor een paard zoals de overwinnaar. Hij verlaagde zich zonder het vorstelijke te verliezen. ‘Hosanna’, Hij die komt, Hij die het koninkrijk van David brengt. Het leek wel op een protestactie, met de slogan ‘gekomen om te dienen en niet om gediend te worden’. Het werd een tocht tot op de Olijfberg… geen Jeruzalem dat hem verwelkomde.

Hij kwam volgens Marcus die dag voor de eerste keer in het huis van zijn Vader, thuis komend in de tempel Hij nam alles in zich op. Was daar heel zijn leven op gericht: thuis komen in het huis van zijn Vader, het thuis voor allen? En wij herinneren ons zijn woorden: ‘breek deze tempel af en in drie dagen zal ik hem weer opbouwen’. Maar niemand die hem verwelkomde, geen hosanna.

En omdat het reeds laat geworden was, ging Hij, samen met de twaalf, enkel vergezeld van de twaalf, naar Bethanië. De eenzame verlatenheid wierp zijn schaduw : vandaag gejuich met groene lovertakken, morgen verdord en goed voor het vuur.

Laten we even stilstaan, in zijn nabijheid nadenken over ons leven, wetend dat we bij Hem thuis mogen zijn, hoe onze tocht ook verloopt. Waar sta ik? Wanneer juich ik? Welk dier berijd ik? Wie ben ik nabij? Welk huis is mijn thuis? Wanneer roep ik ‘hosanna, ontferm U over mij’, wanneer zing ik dankbaar ‘hosanna zoon van David, ik weet me thuis’!

Emeritus pastoor Piet Coemans

Een lied van de klein gelovige
We trokken met velen
soms vooraan
overtuigend, vurig,
soms achteraan
klein, onverschillig,
soms alles gevend
soms zo begerig.
En Hij, Hij ging
trok een spoor
ook als ik verdwaalde,
en Hij, Hij ging
zijn thuis werd mijn thuis
hosanna ontferming
hosanna jubel.
Hoor mijn lied
wees mij, klein gelovige,
genadig,
breng mij thuis.
(Piet Coemans)

Gebed van de dag
Barmhartige God,
in uw liefde voor de mensen
hebt Gij uw eniggeboren Zoon gezonden;
hij heeft het kruis gedragen
ten dode toe.
Geef ons, bidden wij, hem te volgen
langs de weg van zijn lijden,
opdat wij mogen delen in zijn verrijzenis.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Collecten en Voedselbank

Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Vastenactie
Zoals vermeld in onze Nieuwsbrief zijn de uitgangscollecten in de Veertigdagentijd bestemd voor de Filipijnse priesterstudent Reynan Ochida. U kunt u gaven overmaken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘Vastenactie IFI’.

Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

Dank voor al uw gaven!