Inspiratiebericht voor zondag 28 augustus (zondag na Pinksteren 17)
In het evangelie klinkt impliciet de ergernis door over de schriftgeleerden en farizeeën die er vooral op gericht zijn, om gezien te worden. “Ze verbreden immers hun gebedsriemen en maken de kwastjes aan hun kleren langer, ze verlangen een ereplaats bij feestmaaltijden en in synagogen, en hechten eraan op het marktplein eerbiedig te worden begroet”(Matteüs 23,5-7).
Iedere zondag vieren we in onze kerk. Dat doen we met een Eucharistieviering of met een Dienst van Schrift en Gebed. Iedere zondag? Nee, als de vierde zondag een zogenaamde ‘groene zondag’ is, dan is er geen dienst in onze kerk. Nu komt dat niet zo vaak voor in een jaar, want in de advent, de kerstijd, de veertigdagentijd en de paastijd vieren we ook op de vierde zondag.
Om toch wat inspiratie mee te geven in de aanloop naar een ‘groene vierde zondag’ onderstaande tekst.
Wij hopen dat u op deze manier (en wellicht viert u deze zondag online mee met de viering in de kathedraal) iets van de zondag kunt vieren. De tekst is deze keer geschreven door pastor Jeroen de Wit.
Een goede en gezegende zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores
Eerste schriftlezing (Jezus Sirach 3, 17 – 23)
Mijn kind, wees zachtaardig in wat je doet, dan ben je geliefder dan iemand die geschenken geeft. Hoe belangrijker je bent, des te bescheidener moet je zijn, dan vind je genade bij de Heer. Er zijn veel hooggeplaatste en beroemde mensen, maar aan de zachtmoedigen onthult hij zijn geheimen. Groot is de kracht van de Heer, een bescheiden mens prijst hem. Onderzoek geen dingen die te moeilijk voor je zijn, probeer niet te begrijpen wat je verstand te boven gaat. Richt je op hetgeen je opgedragen is, waarom zou je met verborgen dingen bezig zijn? Verspil je krachten niet aan zaken die je niet aangaan, er is je al meer getoond dan een mens kan bevatten.
Evangelielezing (Lucas 14, 1 – 14)
Toen Jezus op een sabbat naar het huis van een vooraanstaande Farizeeër ging, waar hij voor een maaltijd was uitgenodigd, hielden ze hem in het oog. Er was daar iemand met waterzucht. Jezus vroeg aan de wetgeleerden en de Farizeeën: ‘Is het toegestaan hem op sabbat te genezen of niet?’ Maar ze zwegen. Hij pakte de man bij de hand, genas hem en stuurde hem weg. En tegen de Farizeeën en wetgeleerden zei hij: ‘Als uw zoon of uw os in een put valt, dan haalt u hem er toch meteen uit, ook al is het sabbat?’ En daarop hadden ze geen antwoord. Hij vertelde de genodigden een gelijkenis, want hij had gezien hoe ze de ereplaatsen voor zichzelf kozen. Hij zei tegen hen: ‘Wanneer u door iemand wordt uitgenodigd voor een bruiloft, kies dan niet de ereplaats, want misschien is er wel iemand uitgenodigd die voornamer is dan u, en dan moet uw gastheer tegen u zeggen: “Sta uw plaats aan hem af.” Dan zult u beschaamd de minste plaats moeten innemen. Als u wordt uitgenodigd, kies dan de minste plaats, zodat uw gastheer tegen u zal zeggen: “Kom toch dichterbij!” Dan wordt u eer betoond ten overstaan van iedereen die samen met u aan tafel aanligt. Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden.’ Hij zei ook tegen degene die hem had uitgenodigd: ‘Wanneer u een maaltijd aanbiedt of een feestmaal geeft, vraag dan niet uw vrienden, uw broers, uw verwanten of uw rijke buren, in de verwachting dat zij u op hun beurt zullen uitnodigen om iets terug te doen. Wanneer u mensen ontvangt, nodig dan armen, kreupelen, verlamden en blinden uit. Dan zult u gelukkig zijn, zij kunnen voor u dan wel niets terugdoen, maar u zult ervoor beloond worden bij de opstanding van de rechtvaardigen.’
Overweging
Deze mevrouw herkent u wellicht van de televisie. Het is Hyacinth van de serie van de Britse comedyserie (uit 1990-1995) Keeping up appearances, die in Nederland onder de titel Schone schijn op de buis verscheen. Vanwege het grote succes wordt de serie tot op de dag herhaald. De persiflage op de klassenmaatschappij heeft daarmee een tijdloos karakter gekregen.
Hyacinth is van eenvoudige afkomst, ze woont in een rijtjeshuis, maar profileert zich tot in den treure als een deftige dame van de betere klasse, wat tot allerlei komische verwikkelingen leidt. Zo is haar achternaam Bùcket (Engels voor emmer), maar ze staat er op, dat die naam wordt uitgesproken als het Franse bouquet.
Ik kan er nog steeds graag naar kijken, naar die belachelijke Hyacinth. De serie is geliefd, omdat ze zo herkenbaar is. Natuurlijk heeft de parodie de schone schijn van Hyacinth flink overtrokken. Maar wij allen kennen wel mensen in onze omgeving die zich maar al te graag voornaam gedragen, arrogant en verheven door hun afkomst, hun positie of rijkdom. De boodschap van het evangelie van vandaag zal ons duidelijk zijn. Sta er niet op voor op wie je bent, maar gedraag je bescheiden. Er zijn heel wat subtiele en minder subtiele manieren om de aandacht te trekken van de mensen in je omgeving: je kleding, je auto of huis, pochen op je bezittingen of rijkelijk verhalen te vertellen over de vertrouwelijke ontmoetingen met maatschappelijk hooggeplaatste personen. Jezus maakt daarmee in zijn gelijkenis korte metten.
In het evangelie klinkt impliciet de ergernis door over de schriftgeleerden en farizeeën die er vooral op gericht zijn, om gezien te worden. “Ze verbreden immers hun gebedsriemen en maken de kwastjes aan hun kleren langer, ze verlangen een ereplaats bij feestmaaltijden en in synagogen, en hechten eraan op het marktplein eerbiedig te worden begroet”(Matteüs 23,5-7).
De congregatie van de redemptoristen voor wie ik werk in Klooster Wittem is opgericht door Alfonsus de Liguori. Zijn ergernis over het gedrag van de talloze priesters die in het toenmalige Napels in de 18e eeuw rondliepen om maar gezien te worden, en niets deden voor de arme bevolking, vormde voor hem mede aanleiding om een nieuwe religieuze beweging te starten.
Het evangelie roept op tot een gewetensonderzoek. Stel je bescheiden op, als je uitgenodigd wordt voor een feest. En maak zelf geen onderscheid als je gasten uitnodigt. Houd er rekening mee, dat je buren die leven van een bijstandsuitkering niet mee kunnen doen in onze cadeautjescultuur en vliegvakantiegedrag.
De woorden uit het wijsheidsboek van Jezus Sirach bieden mij daarbij veel inspiratie. Wat je doet, doe het met zachtheid, stel je niet als de sterkere op, maar maak je juist kleiner in je dienstbaarheid. Dan zul je genade vinden bij de barmhartige God. Velen in onze parochie merken dat hun krachten afnemen, door hun leeftijd of gebreken. Hoe vertroostend klinkt het dan voor ons, dat we niet méér moeten willen doen dan we aankunnen. Tob je niet af met datgene wat je niet meer kunt. Maar besef in al je beperkingen wat je allemaal nog wel kunt. Al is het alleen maar om er te zíjn voor elkaar, een luisterend oor, een hartelijk gebaar.
In die nederigheid kunnen wij als kerk heel groots zijn!
Gebed voor deze zondag:
Heer onze God,
Laat uw genade niet vergeefs
aan ons geschonken zijn.
Zuiver onze gedachten en gevoelens,
altijd weer,
en richt ons hart op waarheid,
rechtvaardigheid en vrede.
Mogen wij voor elkaar
in alle omstandigheden
bemoediging en hulp zijn,
zodat wij geloofwaardig en trouw
en met een opgeruimd gemoed
ons dienstwerk verrichten
en uw naam heiligen,
vandaag en alle dagen
die Gij ons nog schenken zult.
Amen.
Gebed van pater Marcel Weemaes († 2016), Belgische redemptorist