Maandag 26 augustus begon de conferentie met een eucharistieviering in de kloosterkerk, waarin onze aartsbisschop Bernd Wallet voorging. Ongeveer 30 theologen uit Duitsland, Zwitserland en Nederland verzamelden zich deze week om met elkaar na te denken over het thema ‘Verlossing, waarvan en waartoe?’. Waarom dit onderwerp? In 1999 hebben de Rooms-Katholieke Kerk en de Lutherse Wereldfederatie in Augsburg een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin de historische uitspraken over rechtvaardiging niet langer kerk scheidend waren: The Joint Declaration on the Doctrine of Justification. Een belangrijke stap voor deze twee kerken – en in 2019 volgde de ‘Notre Dame verklaring’ waarbij nog drie grote kerken zich aansloten: de Methodisten, de Anglicanen en de Gereformeerde kerken.
Enkele jaren geleden zijn de kerken van de Unie van Utrecht uitgenodigd om zich bij deze gezamenlijke verklaring aan te sluiten en is het denkproces hierover gestart bij de Internationale Bisschoppenconferentie in Bonn, juni 2022. En in oktober 2022 lag er een concept tekst met een antwoord op de uitnodiging en het verlangen inderdaad aan te sluiten. Deze concept tekst was aan de deelnemers aan de theologenconferentie toegestuurd ter voorbereiding en staat in deze week centraal.
Maar hoe gaat het er dan aan toe in zo’n week? Eerst wordt de grond omgewoeld: iedereen werd uitgenodigd om in tweetallen na te denken over de vragen ‘verlossing: waarom, waartoe en door wie?’. En daarna konden de antwoorden op drie grote vellen papier verzameld worden. Deze papieren bleven de hele week in ons blikveld.
Op dinsdag werden we stevig op gang geholpen in het denkproces over ‘verlossing’ door boeiende lezingen van verschillende deelnemers: o.a. over verschillende wijzen om over verlossing na te denken, over de eco-theologische perspectieven van verlossing.
Op woensdag waren er twee rondes workshops in de ochtend, in de middag een lange wandeling naar een stadje aan de andere kant van de heuvel waar we werden ontvangen in een bijzondere kerk en na het avondgebed een ontspannen maaltijd in de plaatselijke horeca genoten. Vandaag werden we bij de hand genomen door een R.K. professor die een sleutelpositie heeft in de oecumene en aansluitend door een vrouwelijke Finse professor die het Lutherse perspectief op verlossing toelichtte. Met alle opgedane kennis waren we aan het einde van de middag uitgenodigd om te verzamelen hoe wij de concepttekst beoordelen en waarderen, inclusief aspecten die we als aanvulling of wijziging aan de bisschoppen willen meegeven. Morgen sluiten we de week af met een evaluatie, eucharistieviering en uiteraard een goede warme maaltijd. De dagen zijn gestructureerd door ochtend- en avondgebed, waarin steeds door een andere collega voorgaat.
Maar zeker zo belangrijk zijn naast het officiële programma de vele ontmoetingen en verdiepende gesprekken tijdens de maaltijden, in de wandelgangen en, niet te vergeten, im Bierkeller.
Het is zeer de moeite waard en wat ik er persoonlijk van meeneem, is het voornemen om het thema ‘verlossing’ ook in onze parochie gezamenlijk te exploreren. Dat zou heel waardevol kunnen zijn!
Leonie van Straaten, assisterend pastoor