Inspiratiebericht voor zondag 26 mei

Feest van de Allerheiligste Drie-eenheid

Iedere zondag vieren we in onze kerk. Dat doen we met een Eucharistieviering of met een Dienst van Schrift en Gebed, behalve op de 4e zondagen van de maand in de zogenaamde groene tijd. Dat is in principe de periode tussen Pinksteren en de 1e Advent. Dan is er geen viering in onze kerk.
Deze zondag vieren we het feest van de Allerheiligste Drie-eenheid. En dat betekent dat deze ‘1e groene zondag’ toch niet de kleur groen heeft maar wit, maar wel na Pinksteren valt, dus vandaar vandaag geen viering.
Om toch wat inspiratie mee te geven ontvangt u een tekst ter inspiratie. Wij hopen dat u op deze manier iets van de zondag kunt vieren (en wellicht viert u deze zondag online mee met de viering in de kathedraal).
De tekst is deze keer geschreven door pastoor Wim van den Berg.

Een goede en gezegende zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie (Johannes 3, 1-16)
In die tijd was er een Farizeeër, een van de Joodse leiders, met de naam Nikodemus. Hij kwam in de nacht naar Jezus toe. ‘Rabbi, ‘zei hij, ‘wij weten dat u een leraar bent die van God gekomen is, want alleen met Gods hulp kan iemand de wondertekenen doen die u verricht.’ Jezus zei: ‘Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien.’ ‘Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is?’ vroeg Nikodemus. ‘Hij kan toch niet voor de tweede keer de moederschoot ingaan en weer geboren worden?’ Jezus antwoordde: ‘Waarachtig, ik verzeker u: niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest. Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk. Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden. De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.’ ‘Maar hoe kan dat?’ vroeg Nikodemus. ‘Begrijpt u dit niet, ‘zei Jezus, ‘terwijl u een leraar van Israël bent? Waarachtig, ik verzeker u: wij spreken over wat we weten en we getuigen van wat we gezien hebben, maar jullie accepteren ons getuigenis niet. Wanneer jullie me niet geloven als ik over aardse dingen spreek, hoe zouden jullie me dan geloven als ik over hemelse dingen spreek? Er is toch nooit iemand opgestegen naar de hemel behalve degene die uit de hemel is neergedaald: de Mensenzoon? De Mensenzoon moet hoog verheven worden, zoals Mozes in de woestijn de slang omhooggeheven heeft, opdat iedereen die gelooft, in hem eeuwig leven heeft. Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
Dit is het woord van de Heer.

Overweging
Een nachtelijke ontmoeting vandaag. Nikodemus gaat in de nacht naar Jezus toe. Waarom? Is hij bang dat zijn geloofsgenoten hem hierop zullen aanspreken? Nikodemus is in ieder geval ervan overtuigd dat Jezus van God gekomen is. Hij noemt hem een leraar. Hij is tot geloof gekomen omdat hij Jezus’ wondertekenen heeft gezien. En dan ontstaat er een gesprek tussen hem en Jezus over opnieuw geboren worden. Nikodemus neemt het heel letterlijk maar Jezus heeft het over geboren worden uit water en geest.

Nu hebben we afgelopen zondag de paastijd afgesloten met het vieren van Pinksteren. Gedoopt met water mochten we Gods Geest ontvangen. Dat gebeurt iedere keer weer als wij ons daarvoor openstellen. Nikodemus doet dat ook. Hij stelt zich open voor Jezus en we weten uit het vervolg dat hij, ook al is het in het geheim, een leerling wordt van Jezus. Hij is degene die bij Jezus’ begrafenis is met een mengsel van mirre en aloë (Joh. 19, 39).

We lezen dit evangelie juist op deze dag waarop wij het feest vieren van de Allerheiligste Drie-eenheid. Drie-eenheid, Vader, Zoon en heilige Geest. Een groot mysterie. Eigenlijk niet te begrijpen. Maar het is juist de relatie die er is tussen Vader, Zoon en heilige Geest die uitdrukt wie God wil zijn, wie God voor ons wil zijn. Zij zijn totaal verbonden met elkaar in liefde en tegelijkertijd toch drie.

Geen afstandelijke, verre godheid, maar Iemand die in verbinding wil staan, in contact wil staan met ons mensenkinderen. En dit contact ontstaat doordat we geloven in Jezus, wij naar hem opkijken. En om dat te kunnen, om dat in geloof te kunnen, hebben we de heilige Geest nodig. Op deze manier zullen we eeuwig leven hebben, zullen we niet verloren gaan.

En wat nu zo mooi is: ‘de wind waait waarheen hij wil, je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat’. Zo is het dus met de Geest van God. Mogen we ons blijven verwonderen als we die Wind, die Geest, die heilige Geest horen waaien, voelen waaien. Het maakt je dag echt anders, het maakt je leven echt anders.


Gebed van de dag
God, onze Vader,
Gij hebt het Woord der waarheid
en de Geest die heilig maakt
in de wereld gezonden
om aan de mensen het geheimenis
van uw Godheid te openbaren.
Geef dat wij in oprecht geloof
de glorie van uw eeuwige Drie-eenheid erkennen
en U, de ene en ware God,
in geest en waarheid aanbidden.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.
Amen.