Impressie van de Erfgoeddag in Leiden

Op zaterdag 5 november bezochten vier parochianen en pastoor Wim van den Berg de parochiekerk van Leiden waar de Erfgoeddag plaatsvond. Emile Verhey, voorzitter van de Stichting Oud-Katholiek Museum, heeft alle kerkbesturen en pastores voor deze dag uitgenodigd om weer eens goed de aandacht te vestigen op het kerkelijk erfgoed. In diverse oud-katholieke kerken zijn kunstschatten aanwezig die met de nodige zorg beheerd moeten worden.

De parochiekerk in Leiden herbergt zeer bijzondere kunstschatten. Op alle muren van de kerkruimte zijn schilderingen aangebracht door de kunstenaar Chris Lebeau (1878 – 1945). Op de muur achter het altaar is een zittende Christus afgebeeld. Aan de ene lange zijde zijn de vier evangelisten te zien en aan de andere zijde zijn Geloof, Hoop en Liefde afgebeeld. Kunsthistoricus Steven Eman heeft de muurschilderingen uitvoerig toegelicht en de afgebeelde taferelen uitgelegd. Het is een indrukwekkend, kleurrijk kunstwerk.

Een ander bijzonder object van de parochie Leiden is een kazuifel uit de 18e eeuw dat gemaakt is van een japon met florale motieven. De opgestikte goudgalon stamt uit de 15e eeuw. In de 18e eeuw werden veel paramenten gemaakt van door vrouwen geschonken japonnen. De liturgische kleding was in lijn met de heersende mode met zijden stoffen en borduursel met gouddraad.

Museum Catharijneconvent, waar de collectie van het Oud-Katholiek Museum is ondergebracht, brengt in het najaar van 2023 een speciale tentoonstelling over liturgische gewaden uit de tijd van de schuilkerken tussen 1580 en 1800.