Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen heeft het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) vandaag een advies uitgebracht aan de aangesloten kerken. Als Oud-Katholieke Kerk van Nederland nemen we dit advies over. Dit zijn de belangrijkste punten:
- We herhalen onze oproep van 5 november en vragen allereerst en bovenal aan alle gelovigen de basisregels (opnieuw) in acht te nemen. We willen ons hieraan houden vanuit onze verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de samenleving, niet in de laatste plaats uit solidariteit met de gezondheidszorg. Een verantwoorde toepassing van de basisregels is in de kerken extra van belang, omdat het coronatoegangsbewijs (CTB) niet van toepassing is op kerkdiensten. De basisregels zijn: blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen, was je handen, schud geen handen, en zorg voor voldoende frisse lucht.
- De anderhalve meter wordt opnieuw ingevoerd als een wettelijke verplichting. Deze verplichting geldt ook voor kerkdiensten en voor eventueel koffiedrinken na afloop van de viering.
Het gebruiksplan dat u in het voorjaar van 2020 voor uw kerkgebouw opmaakte treedt hiermee weer in werking. In het gebruiksplan heeft u vastgelegd hoeveel kerkgangers er met inachtneming van de anderhalve meter een zitplaats kunnen vinden in het kerkgebouw, hoe de looproutes zijn etc. Placering wordt ook nu weer noodzakelijk: dit betekent concreet dat uw kerkgangers een vaste zitplaats hebben en zich zo min mogelijk verplaatsen. Met name voor kleinere kerkgebouwen die op 1,5 m een beperkt aantal zitplaatsen hebben adviseren we opnieuw met een reserveringssysteem te gaan werken zodat u geen kerkgangers ter plekke teleur hoeft te stellen. Verder geven we u mee na te denken over een alternatief, zoals het huren van een ander kerkgebouw, als uw kerkelijk leven door de 1,5 m ernstig wordt beperkt.
CIO wijst erop dat de anderhalve meter regel niet geldt voor een voorganger bij de bediening van de Doop of het vieren van de Eucharistie. Deze uitzondering geldt voor zover “de werkzaamheden niet met inachtneming van de veilige afstand kunnen worden verricht”. We adviseren u hierbij als extra voorzorgsmaatregel een mondkapje te dragen.
- De mondkapjesplicht geldtvoor alle publieke binnenruimten en bij verplaatsingen in beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Alhoewel kerkgebouwen van deze plicht zijn uitgezonderd, adviseert CIO nogmaals aan de aangesloten kerkgenootschappen nadrukkelijk te overwegen om bij binnenkomst in en vertrek uit het kerkgebouw en bij verplaatsingen kerkgangers te vragen een mondkapje te dragen. Het CB nam dit advies eerder al over en benadrukt het hier nogmaals. Draag een mondkapje wanneer u binnen in beweging bent. Niet alleen tijdens kerkdiensten maar bij alle kerkelijke bijeenkomsten.
Van groot belang blijft een goede ventilatie. CIO adviseert zo nodig concrete aanpassingen in een kerkgebouw uit te (laten) voeren. Op 11 oktober publiceerde het ministerie van VWS de handreiking basistips voor ventileren. De vijf basistips vindt u hier: https://www.ventilerenzogedaan.nl/ Het CB is in gesprek met deskundigen over het uitvoeren van een scan van alle oud-katholieke parochiekerken. Hier is nog geen nieuwe informatie over beschikbaar.
In dit verband kan adviseren we u het aantal samen te zingen liederen tijdens een kerkdienst te beperken en op een ingetogen wijze te zingen.
- In lijn met de adviezen ‘werk thuis tenzij het echt niet anders kan’ en ‘ontvang thuis maximaal 4 personen’ adviseren we u bijeenkomsten, zoals van werkgroepen of voor vergaderingen, zoveel als mogelijk online plaats te laten vinden. Zo nodig kan overwogen worden een bijeenkomst thuis te verplaatsen naar de kerkzaal.
- Jeugd- en jongerenwerk blijft mogelijk. Zie voor meer details de richtlijnen voor onderwijs en sport. Let op het onderscheid tussen jongeren t/m 17 jaar en daarboven (zie www.rijksoverheid.nl/corona). Ook hier zijn de basisregels van belang, zoals thuisblijven bij klachten. Dit i.v.m. de berichten over oplopende besmettingen onder jongeren.
- Zaalverhuur mag doorgaan, maar alleen tussen 06.00 en 18.00 uur. Een uitzondering hierop vormen koorrepetities. Deze mogen wel na 18.00 uur plaatsvinden in een zaal die niet onder de primaire horeca valt.
- Voor koorrepetities is het verplicht dat de deelnemers een coronatoegangsbewijs tonen. Dit geldt ook voor koorrepetities in kerkgebouwen. Voor het zingen van een koor of cantorij tijdens een kerkdienst geldt deze verplichting niet. Ook voor andere bijeenkomsten in een kerkgebouw, zoals een muziekuitvoering, gelden de daarvoor van toepassing zijnde richtlijnen voor een coronatoegangsbewijs.
We informeren u langs deze weg tevens over het volgende. Het Presidium van de Synode heeft na een meningspeiling onder synodalen besloten de najaarsynode niet in fysieke vorm door te laten gaan. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.
Velen in de kerk en in de samenleving moeten hun best doen om niet ontmoedigd te raken bij de toename van de besmettingscijfers, de aangescherpte veiligheidsregels en alle discussies die dat oproept. Laten we onze kracht zoeken waar die te vinden is: in ons gebed en onze gezamenlijke inzet om de kerk een veilige en voor allen toegankelijke plaats te houden. We bidden om Gods onmisbare zegen, die ons sterkt om ook deze beproeving te doorstaan en dan met vereende inzet deze crisis te overwinnen.