Compleet zijn, volmaakt zijn. Ik denk dat dat onmogelijk is. Ook al proberen reclame en media ons dit voor te houden. De meeste reclame is erop gericht om ons dit wel te doen geloven. Als je dit of dat koopt dan wordt je echt een gelukkiger mens. We vieren Pasen, de verrijzenis van Jezus uit de dood.
Bemoediging en inspiratie op Pasen
Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering, die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht op deze zondag van Pasen (aanvang 10.00 uur, zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/), willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij nog niet fysiek kunnen samen komen om in onze eigen kerk te vieren.
U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar.
pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54
Een Zalig Pasen gewenst,
uw pastores
Evangelie (Johannes 20, 1-18)
Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf. Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald. Ze liep snel terug naar Simon Petrus en de andere leerling, van wie Jezus veel hield, en zei: ‘Ze hebben de Heer uit het graf weggehaald en we weten niet waar ze hem nu neergelegd hebben.’ Petrus en de andere leerling gingen op weg naar het graf. Ze liepen beiden snel, maar de andere leerling rende vooruit, sneller dan Petrus, en kwam als eerste bij het graf. Hij boog zich voorover en zag de linnen doeken liggen, maar hij ging niet naar binnen. Even later kwam Simon Petrus en hij ging het graf wel in. Ook hij zag de linnen doeken, en hij zag dat de doek die Jezus’ gezicht bedekt had niet bij de andere doeken lag, maar apart opgerold op een andere plek. Toen ging ook de andere leerling, die het eerst bij het graf gekomen was, het graf in. Hij zag het en geloofde. Want ze hadden uit de Schrift nog niet begrepen dat hij uit de dood moest opstaan. De leerlingen gingen terug naar huis.
Maria stond nog bij het graf en huilde. Huilend boog ze zich naar het graf, en daar zag ze twee engelen in witte kleren zitten, een bij het hoofdeind en een bij het voeteneind van de plek waar het lichaam van Jezus had gelegen. ‘Waarom huil je?’ vroegen ze haar. Ze zei: ‘Ze hebben mijn Heer weggehaald en ik weet niet waar ze hem naartoe gebracht hebben.’ Na deze woorden keek ze om en zag ze Jezus staan, maar ze wist niet dat het Jezus was. ‘Waarom huil je?’ vroeg Jezus. ‘Wie zoek je?’ Maria dacht dat het de tuinman was en zei: ‘Als u hem hebt weggehaald, vertel me dan waar u hem hebt neergelegd, dan kan ik hem meenemen.’ Jezus zei tegen haar: ‘Maria!’ Ze draaide zich om en zei: ‘Rabboení!’ (Dat betekent ‘meester’.) ‘Houd me niet vast,’ zei Jezus. ‘Ik ben nog niet opgestegen naar de Vader. Ga naar mijn broeders en zusters en zeg tegen hen dat ik opstijg naar mijn Vader, die ook jullie Vader is, naar mijn God, die ook jullie God is.’ Maria uit Magdala ging naar de leerlingen en zei tegen hen: ‘Ik heb de Heer gezien!’ En ze vertelde alles wat hij tegen haar gezegd had.
Overweging
Compleet zijn, volmaakt zijn. Ik denk dat dat onmogelijk is. Ook al proberen reclame en media ons dit voor te houden. De meeste reclame is erop gericht om ons dit wel te doen geloven. Als je dit of dat koopt dan wordt je echt een gelukkiger mens. We vieren Pasen, de verrijzenis van Jezus uit de dood. Hij is door lijden en dood gegaan. Hij die steeds de liefde en de barmhartigheid voorhield, is op Goede Vrijdag vernederd, gemarteld en gedood. Geen mooi beeld, geen mooi lichaam meer, maar alleen nog maar vernietiging van het lichaam en misschien nog meer van alle hoop en vertrouwen. Zeker niet volmaakt, zeker niet compleet.
Jezus heeft hier iets mee laten zien. Niet de volmaaktheid, maar overgave maakt dat er leven is, nieuw leven kan zijn. Er zijn steeds meer mensen die worstelen met het leven, vaak is het ook een ellende. Verlies van gezondheid, verlies van werk, verlies van partner, van kinderen is er aan de orde van de dag. Juist in deze tijd van coronacrisis is ons dat meer dan duidelijk geworden. Niks compleets meer.
En in die worsteling op zoek naar zin zijn, naar de zin van het leven. Voorwaar geen gemakkelijke opgave. Aan mensen om hen heen is dan de uitnodiging om in die zoektocht een tochtgenoot te zijn, niet door oplossingen aan te dragen maar om mee te gaan als luisteraar, om zo mogelijk dingen te duiden, om hun verhaal in een grote verhaal te zien. Soms lukt ons dat, soms ook niet. Belangrijkste is dat men mag vertellen wat er mis is, wat men mist, waar men moeite meeheeft. Dat alleen al kan verlichting brengen. En wellicht zult u ook zelf wel dergelijke situaties in uw leven hebben meegemaakt. Dat dingen niet zo gaan zoals je zou willen. Het leven is niet volmaakt. Onze wereld is een gebroken wereld, wij mensen kunnen gewond door het leven gaan. Maar als je met de ogen van het geloof kunt kijken dan zie je iets anders. Als je Pasen kunt vieren dan zie je iets anders. Want al het oude wordt nieuw, alle verdriet wordt vreugde, alle tranen worden weggewist als je kunt geloven dat dit het einde niet is. Het is niet heel hip en modern om zo te spreken, je moet namelijk alles in dit leven hier vinden, alles hier waarmaken, helemaal compleet worden. Je moet volmaakt zijn. En wat hier niet aan voldoet dat denken we liever weg. Maar zo is het leven niet.
Het leven, de samenleving is niet maakbaar. We zien, horen en ervaren dat elke dag met alle nieuws over oorlog, hongersnood, geweld, coronaslachtoffers en noem maar op. In het groot, maar ook in ons eigen leven. Moeten we dan neerslachtig worden en het leven maar nemen zoals het zich aandient? Nee, als mensen, en zeker als christenen, hebben we de opdracht om de wereld mooier en beter te maken. Daar moeten we ons met alles wat we zijn en kunnen voor inzetten. Dat staat buiten kijf. Jezus heeft in zijn leven niet anders gedaan. Hij bleef Gods boodschap van liefde en verlossing verkondigen, hij bleef spreken over het koninkrijk van God dat komen moest, ja dat al begonnen was. Inderdaad het koninkrijk van God is al midden onder ons. Dat kun je zien als je goed kijkt. Hoe mensen zich inzetten voor een ander. Hoe mensen anderen nabij zijn. Durven wij te blijven, durven wij te blijven als het moeilijk wordt, durven wij het uit te houden met elkaar als het niet fijn is, als het een ellende is?
Dat is Pasen vieren. Zien dat het leven niet compleet is, dat het leven niet volmaakt is, maar dat je door het leven te leven, het leven te doorleven tot grote spirituele diepte kunt komen. En dat kan een diepe rust en overgave teweeg brengen. Dat uiteindelijk God je leven draagt en dat Hij naar je uitziet, nu al en op het moment dat je dit incomplete en onvolmaakte leven zult verlaten en net als Jezus het nieuwe leven binnengaat.
Wim van den Berg
Paasgedicht
Ze had het vaak gelezen,
haar leven lang gehoord,
dat Jezus was gekruisigd,
Zijn handen diep doorboord
en dat Hij na drie dagen
uit ’t graf verrezen was.
Maar ’t wist haar niet te raken
als zij dit wonder las.
Haar eigen levenspad was
van vele tranen nat,
tot de verrijzenis haar
ineens gegrepen had.
De Heer gaf het bewijs dat
de opstanding bestaat,
die boven al het lijden
en ’t zwaarste kruis uitgaat.
Zo werd die grootse morgen
de aanvang van een dag,
waarop zij heel haar leven
in ’t licht van Pasen zag.
Ze weet dat niets ter wereld
Gods almacht kan weerstaan
en die daarin geloven
met Jezus opwaarts gaan!
Gebed van het feest
Dit is de dag die Gij hebt gemaakt, God,
een dag van vreugde voor ons allen.
Wij verheugen ons in Hem,
die ons verlost heeft en nieuw leven schenkt.
Mogen wij ons met de leerlingen
openen voor het geheim dit geloof.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en leven geeft in de eeuwen der eeuwen. Amen.
Collecte en Voedselbank
Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.
Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.
Dank voor al uw gaven!