Witte Donderdag

Het is kort voor Pasen. Normaal gesproken zou het een drukte van belang zijn in onze parochiekerken. We zouden ons verzamelen, vreugdevol de gisteren gewijde oliën ontvangen in onze parochiegemeenschap. De heilige maaltijd vieren. Niets van dit alles.

Bemoediging en inspiratie op Witte Donderdag

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/) willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij nog steeds op fysieke afstand van elkaar zijn.

U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar. 

pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54

Een mooie Witte Donderdag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie
(Johannes 13, 1-15 + aan het slot Johannes 14, 15-31)
Het was kort voor het pesachfeest. Jezus wist dat zijn tijd gekomen was en dat hij uit de wereld terug zou keren naar de Vader. Hij had de mensen die hem in de wereld toebehoorden lief, en zijn liefde voor hen zou tot het uiterste gaan. Jezus en zijn leerlingen hielden een maaltijd. De duivel had intussen Judas, de zoon van Simon Iskariot, ertoe aangezet Jezus te verraden. Jezus, die wist dat de Vader hem alle macht had gegeven, dat hij van God was gekomen en weer naar God terug zou gaan, stond tijdens de maaltijd op. Hij legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en droogde ze af met de doek die hij omgeslagen had.

Toen hij bij Simon Petrus kwam, zei deze: ‘U wilt toch niet mijn voeten wassen, Heer?’ Jezus antwoordde: ‘Wat ik doe, begrijp je nu nog niet, maar later zul je het wel begrijpen.’ O nee,’ zei Petrus, ‘míjn voeten zult u niet wassen, nooit!’ Maar toen Jezus zei: ‘Als ik ze niet mag wassen, kun je niet bij mij horen,’ antwoordde hij: ‘Heer, dan niet alleen mijn voeten, maar ook mijn handen en mijn hoofd!’ Hierop zei Jezus: ‘Wie gebaad heeft hoeft alleen nog zijn voeten te wassen, hij is al helemaal rein. Jullie zijn dus rein – maar niet allemaal.’ Hij wist namelijk wie hem zou verraden, daarom zei hij dat ze niet allemaal rein waren. Toen hij hun voeten gewassen had, deed hij zijn bovenkleed aan en ging weer naar zijn plaats. ‘Begrijpen jullie wat ik gedaan heb?’ vroeg hij. ‘Jullie zeggen altijd “meester” en “Heer” tegen mij, en terecht, want dat ben ik ook. Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen.

Waarachtig, ik verzeker jullie: een slaaf is niet meer dan zijn meester, en een afgezant niet meer dan wie hem zendt. Je zult gelukkig zijn als je dit niet alleen begrijpt, maar er ook naar handelt. Ik doel niet op jullie allemaal: ik weet wie ik heb uitgekozen. Wat in de Schrift staat zal in vervulling gaan: “Hij die at van mijn brood heeft zich tegen mij gekeerd.” Ik zeg het jullie nu al, voor het gaat gebeuren; wanneer het dan gebeurt, zullen jullie geloven dat ik het ben. Ik verzeker jullie: wie iemand ontvangt die door mij gezonden is ontvangt mij, en wie mij ontvangt ontvangt hem die mij gezonden heeft.’ Nadat hij dit gezegd had werd Jezus diepbedroefd, en hij verklaarde: ‘Waarachtig, ik verzeker jullie: een van jullie zal mij verraden.’

De leerlingen keken elkaar aan en vroegen zich af wie hij bedoelde. Een van hen, de leerling van wie Jezus veel hield, lag naast hem aan tafel aan, en Simon Petrus beduidde hem dat hij moest vragen wie Jezus bedoelde. Hij boog zich dicht naar Jezus toe en vroeg: ‘Wie, Heer?’ ‘Degene aan wie ik het stuk brood geef dat ik nu in de schaal doop,’ zei Jezus. Hij doopte een stuk brood in de schaal en gaf het aan Judas, de zoon van Simon Iskariot. Op dat moment nam de duivel bezit van Judas. Jezus zei: ‘Doe maar meteen wat je van plan bent.’ Niemand aan tafel begreep waarom hij dit zei; omdat Judas de kas beheerde, dachten sommigen dat Jezus bedoelde dat hij inkopen voor het feest moest doen, of dat hij iets aan de armen moest geven. Judas nam het brood aan en ging meteen weg. Het was nacht. Toen hij weg was zei Jezus: ‘Nu is de grootheid van de Mensenzoon zichtbaar geworden, en door hem de grootheid van God.

Overweging
Het is kort voor Pasen. Normaal gesproken zou het een drukte van belang zijn in onze parochiekerken. We zouden ons verzamelen, vreugdevol de gisteren gewijde oliën ontvangen in onze parochiegemeenschap. De heilige maaltijd vieren. Niets van dit alles. We zitten alleen of met tweeën voor het beeldscherm. Proberen innerlijk verbinding te krijgen met wat er in de kathedraal gebeurt. Soms lukt dat, soms een kort moment, soms helemaal niet.

En toch: ook op deze Witte Donderdag mogen we de liefde vieren – ook al voelen we het niet. De liefde van een mens die op zijn knieën ging en zijn hoofd boog, om zijn vrienden een dienst te bewijzen. Om de liefde van de Vader te laten doorstromen in dit enkelvoudige gebaar van de voetwassing. Wat een tederheid, wat een grootheid opent zich hierin! Hij doet wat gedaan moet worden, om de leerlingen voor te bereiden op hun weg: niet meer en niet minder. Hij geeft hen alles wat ze nodig hebben: zichzelf. In dit gebaar én in de gebaren van breken en delen. Hij geeft zichzelf, en daarin deelt Hij de liefde van de Vader met hen.

En met ons op deze dag. De Heer heeft het voorbeeld gegeven: wie leeft in de liefde, zal leven. Dit voorbeeld is geen glad gebaande weg, Jezus’ gebaren worden nog altijd niet begrepen. Tijdens de maaltijd transformeerde Hij de vertrouwde rituelen door zichzelf toe te voegen: het is indringend en onbegrijpelijk. Want we kunnen dit geheim van geloof niet uitleggen, maar we kunnen het wel vieren en God danken. Danken voor dit aan ons gegeven leven, voor het perspectief waarin wij samen met alle gelovigen en heiligen staan: totdat Hij komt…

Maar na de vreugde van de maaltijd en het vieren van de liefde, staan we onmiddellijk in de realiteit: waar liefde en vriendschap gevierd worden, ligt ook de haat en de jaloezie op de loer. Het eigenbelang, het eigenmachtige handelen. De goede geest in conflict met de kwade geest. Zoals in de woestijn, aan het begin van zijn weg, hijzelf beproefd werd, zo worden nu de leerlingen beproefd: ‘Wie, Heer?’ Als dat duidelijk wordt, is het nacht en zijn we omgeven door het donker. Juist dan, als alles duister is, openbaart zich de grootheid van God.

Laten we stil worden, ons openen voor het geheim van deze dag en niet bang zijn voor de weg die voor ons ligt. Want ook wij worden beproefd, ook in ons en onze wereld strijden goede en kwade geesten. Maar in dit alles zijn we als Gods volk onderweg naar vrijheid. Naar een leven waarin we voor elkaar door de knieën gaan en Gods liefde vrijelijk laten stromen in onze daden. Meestal gaan we als in een processiedans: drie passen vooruit en één achteruit. Maar onderweg dragen we wel altijd de belofte mee van Gods toekomst. Ik buig mijn hoofd voor zoveel goedheid en trouw – en verwonder mij.

Leonie van Straaten

Gebed van het feest
God, wij herdenken
en vieren het heilig avondmaal van uw eniggeboren Zoon,
hoe hij de zijnen heeft liefgehad
en hen tot het einde toe heeft liefgehad,
geef ons, zo bidden wij,
dat wij het geheim van zijn liefde heden zo mogen vieren,
dat wij met hem,
die sterft voor onze zonden
en verrijst om onze rechtvaardiging,
in de eeuwigheid verenigd mogen worden,
onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest leeft
en regeert in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

Collecten en Voedselbank

Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Vastenactie
Zoals vermeld in onze Nieuwsbrief zijn de uitgangscollecten in de Veertigdagentijd bestemd voor de Filipijnse priesterstudent Reynan Ochida. U kunt u gaven overmaken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘Vastenactie IFI’.

Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

Dank voor al uw gaven!

Beeldmeditatie Witte Donderdag

Meditatie bij de afbeelding van Ted Feelen.

Meditatie door assisterend pastoor Leonie van Straaten