Tweede zondag van Pasen

‘Eerst zien en dan geloven.’ Die uitdrukking zal wellicht bij u boven komen bij het lezen van de bovenstaande passage uit het Johannesevangelie. Het is een actuele uitdrukking in onze tijd van fake-nieuws en dossiers die verdoezeld worden. Politici vragen naar de waarheid. De onderste steen moet boven komen.

Bemoediging en inspiratie op de tweede zondag Pasen – “Beloken Pasen”

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/) willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij op fysieke afstand van elkaar zijn. De bezinning is dit keer geschreven door Jeroen de Wit, cantor in onze parochie en pastor in Klooster Wittem.

U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar. 

pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54

Een goede zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie
(Johannes, 20, 24-31)
Een van de twaalf, Tomas (dat betekent ‘tweeling’), was er niet bij toen Jezus kwam. Toen de andere leerlingen hem vertelden: ‘Wij hebben de Heer gezien!’ zei hij: ‘Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven.’ Een week later waren de leerlingen weer bij elkaar en Tomas was er nu ook bij. Terwijl de deuren gesloten waren, kwam Jezus in hun midden staan. ‘  Ik wens jullie vrede!’ zei hij, en daarna richtte hij zich tot Tomas: ‘Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.’
Tomas antwoordde: ‘ Mijn Heer, mijn God!’ Jezus zei tegen hem: ‘Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven.’ Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam.

Overweging
‘Eerst zien en dan geloven.’ Die uitdrukking zal wellicht bij u boven komen bij het lezen van de bovenstaande passage uit het Johannesevangelie. Het is een actuele uitdrukking in onze tijd van fake-nieuws en dossiers die verdoezeld worden. Politici vragen naar de waarheid. De onderste steen moet boven komen.

Het treurige feit dat wij elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten in en na een kerkdienst is gebaseerd op de maatregelen van de overheid; hoe je het wendt of keert, het gehele beleid is gebaseerd op rekenmodellen en voorspellingen. De tijd zal het leren of de maatregelen terecht waren, maar nu zit er niets anders op dan ons er bij neerleggen.

Ik schrijf deze overweging op de dag dat een dierbare oud-collega van mij is gecremeerd. Ze is heel plotseling overleden aan Corona. Dat bericht kwam in onze kring van collega’s aan als een donderslag bij heldere hemel. Het was niet te bevatten. Want het ging om, zoals we dat tegenwoordig wel zeggen, ‘onvoltooid leven’. Ongeloof overheerste nog, toen de beelden van de crematie – noodgedwongen via de streaming – deze morgen in mijn kamer kwamen. Eerst zien dan geloven.

We lezen vandaag het verhaal over Tomas, die bekend staat als de ‘ongelovige’. Het speelt zich af in de verwarrende tijd na het sterven van Jezus. Tomas wilde niet geloven dat zijn vrienden de Heer levend zouden hebben gezien. Hij wilde overtuigd worden dat het echt om Jezus ging. Het tasten van de wonden zou het overtuigende bewijs moeten leveren.

Om Tomas goed te begrijpen, moeten we even terugbladeren in het Evangelie van Johannes. Bij het Laatste Avondmaal had Jezus gezegd: “Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga.” En Tomas reageerde: “Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?” Waarop Jezus dan weer komt met de raadselachtige zin: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” En in het vervolg verwijst Jezus naar zijn Vader: daar gaat Hij naar toe. En dan noemt Hij zichzelf de weg naar de Vader. Sterker nog, Hij identificeert zich met de Vader: “Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.” (zie Johannes 14,1-13).

En dan staat Jezus voor Tomas. De traditie heeft ons willen doen geloven, dat Tomas zijn hand in de zijde van de opgestane Heer legt. Maar dat staat helemaal niet in het Evangelie (fake dus!). Jezus vraagt hem te geloven. En dan komt Tomas tot zijn belijdenis: “Mijn Heer en mijn God”. Hiermee is hij de eerste leerling die tot geloof  komt: hij begrijpt dat Jezus van de Vader kwam en naar Hem terug gaat en Hij aanvaardt dat Jezus de weg, de  waarheid en het leven is.

Als ware het de afsluiting van zijn Evangelie zegt de evangelist in één zin waar heel zijn Evangelie om draait, de bedoeling van zijn boodschap: “…opdat u gelooft dat Jezus de messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam.”

Dat wens ik ons allen toe. Dat wij in deze moeilijke tijd gesterkt worden – door onze twijfel heen – het geloof in de Verrezene te bewaren. Dat wij opstaan en Jezus’ weg volgen. In het volste vertrouwen dat het goed komt.

Gebed
Goede God,
Net als de leerlingen
kennen ook wij
momenten van vertwijfeling en moedeloosheid.
Net als de leerlingen
hebben ook wij het nodig
om ‘aan den lijve’ te ondervinden
dat uw Zoon Jezus in ons leven aanwezig is.
Wij vragen daarom:
adem over ons,
zodat uw Geest van waarheid
ons hart nieuw maakt
en dat wij opstaan en Hem volgen,
Hij die is de Verrezen Messias,
die leeft met U, vandaag en alle dagen.
Amen.


Collecten en Voedselbank

Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

Dank voor al uw gaven!