Derde zondag van Pasen

We hadden met hem gegeten, een vertrouwd ritueel voordat hij gekruisigd werd. Een maaltijdritueel waarin altijd al iets bijzonders gebeurde. En juist nu, na zijn dood, was het extra bijzonder dat hij het brood nam, en ook de vis – opnieuw was er een overvloed waarvan hij met ons deelde, terwijl we eerst niets hadden gevangen.

Bemoediging en inspiratie op de derde zondag van Pasen

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/) willen wij als pastores ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij op fysieke afstand van elkaar zijn.

U kunt ons ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
We zijn hiervoor bereikbaar. 

pastoor Wim van den Berg,
06 250 168 39
assisterend pastoor Leonie van Straaten,
06 216 587 54

Een goede zondag gewenst en met hartelijke groet,
uw pastores

Evangelie
(Johannes 21, 15-24) (NBV)
Toen ze gegeten hadden, sprak Jezus Simon Petrus aan: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je mij lief, meer dan de anderen hier?’ Petrus antwoordde: ‘Ja, Heer, u weet dat ik van u houd.’ Hij zei: ‘Weid mijn lammeren.’ Nog eens vroeg hij: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je me lief?’ Hij antwoordde: ‘Ja, Heer, u weet dat ik van u houd.’ Jezus zei: ‘Hoed mijn schapen,’ en voor de derde maal vroeg hij hem: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van me?’ Petrus werd verdrietig omdat hij voor de derde keer vroeg of hij van hem hield. Hij zei: ‘Heer, u weet alles, u weet toch dat ik van u houd.’ Jezus zei: ‘Weid mijn schapen. Waarachtig, ik verzeker je: toen je jong was deed je zelf je gordel om en ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt zal een ander je handen grijpen, je je gordel omdoen en je brengen waar je niet naartoe wilt.’ Met deze woorden duidde hij aan hoe Petrus zou sterven tot eer van God. Daarna zei hij: ‘Volg mij.’ Toen Petrus zich omdraaide zag hij dat de leerling van wie Jezus hield hen volgde – de leerling die zich tijdens de maaltijd naar Jezus toegebogen had om te vragen wie het was die hem zou verraden. Toen Petrus hem zag vroeg hij Jezus: ‘En wat gebeurt er met hem, Heer?’ Maar Jezus antwoordde: ‘Het is niet jouw zaak of hij in leven blijft totdat ik kom. Maar jij moet mij volgen.’ Op grond van deze uitspraak hebben sommige broeders en zusters gedacht dat deze leerling niet zou sterven, maar Jezus had niet gezegd: ‘Hij zal niet sterven,’ maar: ‘Het is niet jouw zaak of hij in leven blijft totdat ik kom.’ Het is deze leerling die over dit alles getuigenis aflegt, en het ook heeft opgeschreven. Wij weten dat zijn getuigenis betrouwbaar is.

Overweging
We hadden met hem gegeten, een vertrouwd ritueel voordat hij gekruisigd werd. Een maaltijdritueel waarin altijd al iets bijzonders gebeurde. En juist nu, na zijn dood, was het extra bijzonder dat hij het brood nam, en ook de vis – opnieuw was er een overvloed waarvan hij met ons deelde, terwijl we eerst niets hadden gevangen. Dit alles overkwam ons op het strand, het was de derde keer dat we elkaar aankeken en zeiden: ‘Wat gebeurt er toch? Juist als wij de moed opgeven, wegzakken in onze teleurstelling, dan denken we aan onze meester. We doen dat blijkbaar met zoveel liefde, dat het is alsof hij in ons midden is – en juist dan weten we wat we moeten doen: opstaan, niet opgeven, de moed niet verliezen, maar doorgaan met vertrouwen. En ja, dat vertrouwen veranderde alles. Ach, zoveel liefde – ja, hij leeft!

Was het daarom zo moeilijk voor Petrus dat Jezus aan hem vroeg of hij hem liefhad? Petrus, die zo vurig had geloofd dat onze meester niet zou hoeven lijden en hem, toen het onvermijdelijke toch gebeurd was, verloochende? Petrus, die nu zo worstelde met zijn schuldgevoelens en met de twijfel over alles wat er na Jezus’ dood gebeurde. Petrus, de rots – de stevige man die altijd namens ons gesproken heeft tijdens Jezus’ leven? We hoorden hem eerst met zijn hele hart beamen dat hij van Jezus hield – en dat wisten we als geen ander. We begrepen het eerlijk gezegd ook niet zo goed, waarom Jezus die vraag bleef herhalen. Maar toen Petrus bij de derde keer vragen zo verdrietig werd, ja, toen dachten we allemaal stilletjes terug aan het verraad – voordat de haan driemaal kraaide… Ach, zoveel liefde: we waren getuigen van een diepe bekering, een echte verzoening. Petrus werd vrijgesproken door de liefde zelf, die tussen Jezus en hem tot leven werd gewekt. Vergeven én gezonden: hoed mijn schapen. Niet op eigen kracht, dat is wel duidelijk geworden voor ons. Nee, op grond van geloof. Niet met macht, ook dat is helder. Nee, als een herder in het voetspoor van de Goede Herder zelf. Want het is niet onze zaak, maar Gods zaak die wij behartigen. Ach, zoveel liefde: wij moeten dringend getuigenis afleggen!

Getuigen
En wij, waarvan getuigen wij?
In 2021, tijdens een alweer verlengde lockdown?
We zoeken wegen om samen te zijn,
zonder vieringen, geen eucharistie.
Het gemis knaagt aan ons.
Er is schaarste, geen overvloed om te delen.
We worden uitgedaagd om met nieuwe ogen te kijken
en ons hart te openen voor het mogelijke, onverwachte.
Juist in de teleurstelling het goede te denken,
ons te herinneren hoe Jezus zijn weg gegaan is.
En ons de vreugde van Pasen te binnen te brengen
en de liefde tot leven te laten wekken.
Liefde voor wat is, om zo de realiteit van vandaag te kunnen aanvaarden
en met hoop op weg te gaan naar de dag van morgen.
Laten we dan getuigenis afleggen van ons Paasgeloof
als mensen van de weg,
die niet opgeven – maar bemoedigen en troosten
in het voetspoor van de Goede Herder,
vergeven én gezonden om te doen wat hij heeft voorgedaan.
assisterend pastoor Leonie van Straaten

Gebed van de dag
Wij bezingen uw grote daden, God
Gij gedenkt ons in uw liefde en trouw.
Open ons hart voor uw vraag aan ons,
opdat wij Christus beminnen
en Hem volgen in woord en daad:
onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en leven geeft in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Collecten en Voedselbank

Eigen parochie
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Uitgangscollecte
Op deze derde zondag van de maand is er ook de maandelijkse uitgangscollecte. Deze keer is deze bestemd voor onze Zusterkerken. De financiële zorgen van onze eigen kerk doen ons soms vergeten dat onze zusterkerken met name in Oostenrijk, Tsjechië en Polen er nog altijd veel slechter aan toe zijn dan wij. Juist in die landen waar de rooms-katholieke kerk oppermachtig was of het communistische atheïsme zich deed gelden, is de op- en uitbouw van een levende oud-katholieke kerk niet mogelijk zonder de hulp van de relatief rijkere westerse kerken. Het Collegiaal Bestuur vraagt met de collecte van deze zondag dan ook uw bijdrage voor dit werk.
U kunt u bijdrage overmaken op rekeningnummer NL88 INGB 0001 4062 94 t.n.v. Oud-Katholieke Parochie van de H. Maria Magdalena, Eindhoven, onder vermelding van ‘collecte Zusterkerken’.

Voedselbank
Omdat onze kerk gesloten is kunt u ook geen producten meenemen voor de voedselbank. Mocht u toch willen doneren dan kunt u dat doen door geld over te maken op NL16ABNA 0490 958 885 t.n.v. Stichting Voedselbank Eindhoven e.o.

Dank voor al uw gaven!